JAHNÁTEK: Nález salmonely ukázal výhody domácich výrobcov potravín

12.09.2012 Topoľčany

Topoľčany 12. septembra (TASR) - Domáce potraviny v našich obchodoch sú v krízových situáciách pre spotrebiteľov menej rizikové, ako výrobky zo zahraničia. Myslí si to minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Podľa neho to dokazuje aj nález salmonely, ktorá bola tento týždeň objavená v kuracej fašírke v obchode v Považskej Bystrici. Výrobcom mäsovej zmesi bola spoločnosť Hyza a. s. v Topoľčanoch. Podľa záverov kontroly regionálnej veterinárnej a potravinovej správy však podnik zdrojom vzniku salmonely v hlbokomrazenej kuracej zmesi fašírka nebol. „Boli odoberané vzorky v rámci celého výrobného procesu a žiadna salmonela zistená nebola. Až následne, keď sa výrobky vyexpedovali do skladu, tak sa zachytila vzorka, v ktorej sa salmonela zistila. Kedy a ako sa tam dostala, dnes nevieme presne zistiť,“ uviedol Jahnátek po rokovaní s predstaviteľmi podniku Hyza.

Podľa jeho slov sú však na celej záležitosti dôležité aj iné aspekty. Ako zdôraznil, v potravinárskom priemysle sa budú salmonely vyskytovať vždy. Dôležité je, či správne funguje systém ochrany spotrebiteľov. „Tento nález salmonely je veľmi dobrým príkladom. Tu sa ukázalo, prečo je dôležité konzumovať domáce potraviny. V podniku Hyza vedeli presne koľko toho urobili, presne kam a koľko výrobkov išlo. Na základe týchto údajov veterina vedela v priebehu 24 hodín stiahnuť celý tovar. Viete si predstaviť, keby to bolo napríklad z poľskej hydiny? Veď sa týchto informácií nedopátrame do troch mesiacov. Toto je príklad, ako funguje kvalitný slovenský výrobca,“ skonštatoval Jahnátek.

Minister je presvedčený, že práve v takýchto krízových situáciách sa naplno prejavia výhody domácich producentov potravín. Aj to je podľa jeho slov jeden z dôvodov, prečo chce dostať na pulty slovenských obchodov čo najviac domácich výrobkov. Pomôcť by pri tom mali aj vznikajúce komoditné rady, ktoré budú monitorovať všetky potravinové komodity na trhu. „Budú mať za úlohu nastaviť aj zvýšenú spotrebu domácich potravín. Náš cieľ je 80 percent domácich potravín na trhu v priebehu štyroch až šiestich rokov, lebo dnes je ten podiel iba 46 percent. Komoditné rady budú v spolupráci s obchodnými reťazcami robiť aj nábehové krivky, oni musia zabezpečiť výrobné kapacity, spracovateľské kapacity, či systém štátnej podpory, ktorým by sme mohli tých 80 percent domácich potravín na našom trhu zabezpečiť,“ doplnil Jahnátek.
 

Vyberte región